וול סטריט | ניתוח

המדיניות שהורידה את אנליסט וזו שסידרה לאלטשולר את התשואות

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת • המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד • וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

כך התהפכה טבלת התשואות של קרנות הפנסיה והגמל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
כך התהפכה טבלת התשואות של קרנות הפנסיה והגמל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי שהתשואות בחודש אפריל מחקו כשליש מהתשואות שהשיגו קרנות ההשתלמות וקרנות הפנסיה ברבעון הראשון של השנה, כעת מתברר אילו מבין הגופים המוסדיים הצליחו לצמצם את הפגיעה, וכיצד הם עשו זאת.

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית התשואות
תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

כך, בעוד שהמסלולים הכלליים סיימו את אפריל עם ירידה ממוצעת של כ־1.5%, הגופים שבלטו לחיוב גם בחודש האדום, היו אלטשולר שחם (ירידה של 1.12%), מור (ירידה של 1.13%) ומנורה מבטחים (ירידה של 1.24%). במסלולי המניות הירידה אף הייתה כפולה עם ממוצע של כ־3% כשגם כאן בלטו אותם גופים, אליהם הצטרף בית ההשקעות ילין לפידות.

התשואות השליליות במוצרי החיסכון מגיעות לאחר חודש בו נרשמו ירידות שערים בשוקי המניות בארץ ובעולם, וירידות שערים באיגרות החוב הקונצרניות והממשלתיות בישראל. בשוק המניות בארץ מדד ת"א 35 ירד ב־3% ומדד ת"א 125 ב־3.6%. בארה"ב, הדאו ג'ונס ירד ב־5%, מדד ה־S&P 500 ירד ב־4.2% ומדד הנאסד"ק ירד בשיעור של 4.4%.

למרות הירידה החדה במדד ה־S&P 500 המסלולים שעוקבים אחריו ירדו בכ־2% בלבד, וזאת הודות להגנה שסיפקה לו התחזקות הדולר אל מול השקל. למרות הירידה החודשית, המסלולים הללו עדיין מציגים תשואה יוצאת דופן מתחילת השנה של כ־10%. זאת לעומת 3.2% בממוצע במסלולים הכלליים ו־5.7% באלו המנייתיים.

מי התברגו בצמרת טבלת התשואות

מה הפך את שיאני התשואות לכאלה? סמנכ"לית ההשקעות של אלטשולר שחם, לאה פרמינגר, מספרת בשיחה עם גלובס כי מה שפעל לטובת בית ההשקעות היה שהוא מושקע בעיקר באג"ח לטווח קצר. "זה שיחק לטובתנו כי האג"ח ל־10 שנים, גם בארה"ב וגם בישראל לא תפקד וירד בין 2% ל־3%. בתחום המניות זו הייתה הבחירה שלנו בבנקים האירופאיים, שעלו בניגוד למדדים בארץ ובעולם. יש לנו גם חשיפה לחומרי גלם שגם סקטור זה תפקד טוב החודש". היא מוסיפה כי בית ההשקעות נמצא בקצת "חשיפת יתר" לסקטור הטכנולוגיה שלא עבד טוב באפריל, אך במאי הוא כבר מציג עליות טובות יותר.

"מה שתרם לנו באפריל היה פיזור סיכונים, ניהול אחראי ותיק מאוזן ומפוזר - בפיזור גאוגרפי, סקטוריאלי וגם בין חוב למניות", מסביר ערן קלינסקי, סמנכ"ל השקעות במור גמל ופנסיה. "המשמעות היא כמובן בחירה נכונה של מניות ואג"חים אבל גם ניהול מלמעלה של התיק הצורה מאוזנת".

לדברי אורן מונטל, מנהל תחום השקעות עמיתים מנורה מבטחים, מה שהביא לירידת תשואות קטנה יחסית בכל הנוגע לעולם הסחיר, היה סקטור האנרגיה שרשם באפריל ביצועים עודפים. "זהו סקטור יחסית דפנסיבי בו יש לנו החזקות גדולות", הוא אומר.

תמונת מראה של השנה שעברה

מעבר לכך, השניים מציינים את ההחזקות הגדולות שלהם בעולם הלא סחיר שבו מתחילה להתבהר תמונת מראה של שנת 2023, שבה נכסים בעולם הלא סחיר סבלו משיעורכים כלפי מטה בסוף 2022 (בעיקר בעקבות עליית הריבית). הללו הכבידו על התשואות ופגעו בעליות שייצרו שוקי המניות הסחירים - תשואה של 44% במדד נאסד"ק ו־24% במדד ה־S&P 500.

"החלק הלא סחיר לא יכול ולא צריך לתת תשואות כמו של ה־S&P והנסאד"ק. אבל הוא כן עוזר ב־2024 גם בפן של האווקיטי ובעיקר בחוב הלא סחיר כשחלק מהשיעורכים החיוביים מגיעים בפער זמנים אחרי השוק הסחיר. הנרטיב שהשווקים מבינים הוא Higher for Longer - ריביות גבוהות לאורך זמן. אנחנו רושמים כעת בציר של עסקאות חוב לא סחיר מ־2023, אבל גם של עסקאות חדשות שעשינו בחודשים האחרונים בריביות ובמרווחים גבוהים. כשעושים עסקאות כאלה, בריביות חד ספרתיות גבוהות או בדו ספרתיות נמוכות, גם אם אין עכשיו רווחי הון משמעותיים, ישנה תשואה שוטפת מאוד גבוהה שאנחנו רואים את הפירות שלה עכשיו. היא נותנת איזון ותשואה שוטפת גבוהה בתיק של כמעט 1% בחודש", אומר קלינסקי ממור.

זו הסיבה שמי שהתברג בשנה שעברה בצמרת, בית ההשקעות אנליסט, החל את השנה פחות טוב ביחס למתחרים, כשהוא מציג באפריל תשואה שלילית של 1.78% במסלול הכללי וכמעט 3.5% במסלול המניות. כך הוא ירד לתחתית טבלת התשואות בין החודשים ינואר לאפריל במסלול הכללי ובזה המנייתי הוא במרכז הטבלה. כך גם ילין לפידות שנהנה מהעדר המשקולת הזו כששוק המניות הסחיר זינק, אך כעת המדיניות הזו נמצאת בעוכריו.

עם זאת, יש לציין כי מדובר בחיסכון ארוך טווח ולכן יש לבחון תשואות לטווחים ארוכים יותר. כאן, כשבוחנים את התשואות המצטברות בשלוש השנים האחרונות, אלטשולר שחם, למרות היותו בצמרת בשנה האחרונה, עדיין בפיגור משמעותי אחרי המתחרים. בעוד הממוצע במסלולים הכלליים עומד על 12.1%, אלטשולר שחם מציג תשואה מצטברת של פחות מ־5%. במסלול המנייתי הפער בין הממוצע (13.7%) לאלטשולר שחם (5.3%), אף גדול יותר. מנגד, אנליסט וילין לפידות עדיין בפערים גדולים לעומת המתחרים במסלול המניות (20.8% ו־22.4%, בהתאמה) והם בצמרת גם במסלולים הכלליים, אחרי מור ואינפיניטי, שגם לו אין כמעט נכסים לא סחירים.

התחזית להמשך: היכונו לתנודתיות גבוהה

אז אחרי הירידות של החודש שעבר, שאלנו את אנשי המקצוע האם חודש אפריל היה חריג לרעה לאור מגמת העליות ברבעון הראשון, שחזרה גם במאי. "אני לא חושב שהוא היה חריג, והשוק צפוי להמשיך להיות תנודתי", מעריך קלינסקי ממור. "ברמות התמחור הנוכחיות, כשהריביות צפויות להישאר גבוהות למשך זמן רב, פרמיית הסיכון כמעט לא מגולמת. זה אומר שהשווקים יכולים להיות מאוד רגישים וכל אירוע יכול להפתיע אותם לשלילה, כי כשמגיעים מרמות מחירים כל כך גבוהות, אירוע שלילי יכול לייצר עוד חודשים של ירידות ותיקונים. לכן אין מנוס מתיק מאוזן ומפוזר".

נכון לשעות הצהריים ביום ראשון, מדד ת"א 125 ירד בכ־1% ומחק את העלייה המתונה שהציג מתחילת חודש מאי. ה־S&P 500 לעומתו רשם מתחילת החודש הנוכחי עלייה חדה של 5.3% והנאסד"ק עלייה של 6.3%.

מונטל ממנורה מבטחים מציין כי גם האג"חים מתקנות כלפי מעלה כשהתשואות שלהן יורדות, "בעיקר בשל נתון האינפלציה בארה"ב שהיה נמוך מהצפי".

הסקטורים המומלצים: טכנולוגיה ופיננסים

אילו סקטורים מעניינים אתם מזהים?
מונטל: "העליות בחו"ל הן יחסית רחבות, בניגוד לשנה שעברה, אז הטכנולוגיה הייתה דומיננטית מאוד. זה מעיד על החוזק של הכלכלה האמריקאית ועל כך שהחששות מהאטה משמעותית בשוק האמריקאי התפוגגו באופן יחסי. אז אנחנו רואים עליות בטכנולוגיה, בתשתיות, באנרגיה ובפיננסים.

"לעומתם, סקטור הנדל"ן עדיין חלש בגלל שהריבית נשארה גבוהה. שוב, הכלכלה האמריקאית מפתיעה לחיוב ב־2024 ולכן הריבית תרד הרבה פחות ממה שחשבו. לכן ענפים שרגישים לריבית, בעיקר נדל"ן, נפגעים. גם חברות הקשורות לעולם הצריכה כמו סטארבקס וטסלה שמשכה למטה את הסקטור, עדיין חלשות. עם זאת, צריך לזכור שהסקטור עדיין חיובי מתחילת השנה".

קלינסקי ממור: "מאי מחזק את הנרטיב של ריבית גבוהה לאורך זמן, מה שממשיך לייצר הזדמנויות באפיקי החוב השונים, בין אם הסחירים ובטח שבלא סחירים. זה משהו שנוכל ליהנות ממנו בשנים הקרובות גם בטווח הקצר וגם בבינוני. לגבי האקוויטי, השוק בארה"ב התאושש מאוד במאי על רקע דוחות חיוביים של החברות. אולם המכפילים ממשיכים להיות לא נמוכים, בטח כשמשווים אותם לאג"חים. אם אג"ח של ממשלת ארה"ב נסחרת ב־5% תשואה והמניות במכפילים של מעל 20, אז יש הרבה יותר סיכון במניות".

מה לגבי ישראל?
קלינסקי: "בישראל, למרות שהתשואה חיובית בסך הכל, היא הרבה פחות טובה מאשר בעולם, זאת כמובן בשל המלחמה וגם בשל הניהול הכלכלי. מצד שני, בישראל התמחור הרבה יותר זול והשוק כבר מתמחר חלק ניכר מ'הרע'. לכן, אם תהיה עסקת שבויים, פתרון מדיני או נורמליזציה עם סעודיה נוכל לראות התאוששות מאוד משמעותית".