גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים יירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעזה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים, והדיון הופסק למספר שניות

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman
עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשלחת הישראלית התייצבה היום (ו') בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) והשיבה לטענות דרום אפריקה לעצירת המלחמה בעזה. בראש המשלחת הישראלית עומד המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, והוא צפוי לטעון יחד עם ממלאת-מקום יועמ"ש משרד החוץ, תמר קפלן-תורג'מן. בנוסף אליהם נמצאים במשלחת מנהל מחלקת משפט בינלאומי במשרד החוץ, עמית הוימן; יועמ"שית שגרירות ישראל בהאג, אביגיל פריש בן אברהם; יועמ"ש המל"ל, אדם וולפסון; וסגן דובר משרד החוץ, יוסי זילברמן. בין השופטים בהאג - נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק. 

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ', דורשת לעצור את הלחימה בעזה
גרמניה נתבעת בהאג על תמיכתה בישראל: "מסייעת לרצח עם בעזה"

בניגוד לדיון שהתקיים בינואר השנה, הפעם לא יגיעו לטעון המומחים מחו"ל שישראל שכרה את שירותיהם - המומחה למשפט בינלאומי הבריטי פרופ' מלקולם שואו וד"ר כריסטופר סטרייקר האוסטרלי - זאת נוכח ההתראה הקצרה בה נקבע הדיון.

 

"דרום אפריקה מציגה תמונה הפוכה לגמרי מהעובדות"

בפתח דבריו אמר עו"ד גיל-עד נועם לבית הדין: "דרום אפריקה מציגה תמונה הפוכה לגמרי מהעובדות ומהנסיבות. האמת צריכה להיאמר. לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם. כאשר חוזרים על השקר, הוא אינו הופך לאמת". בנוסף הוא מתח ביקורת על כך שהצוות הישראלי לא יכול היה להתייצב במלואו לאור הדיון שנקבע ארבעה ימים קודם במהלך יום הזיכרון.

לדברי עו"ד נועם, "ישראל נמצאת במלחמה שהיא לא רצתה ולא התחילה בה. ישראל תחת התקפה, והיא צריכה להגן על עצמה ועל אזרחיה. הטבח החל ב-7 באוקטובר עם אלפי אזרחים שנטבחו בצורה ברוטלית, נאנסו, והוטלו בהם מומים. 250 גברים, נשים וילדים נחטפו לעזה. חמאס המשיך ותקף את ישראל על-ידי שיגור רקטות למרכזי ערים, יותר מ-10 אלף רקטות נורו מרצועת עזה לישראל תוך כוונה להרוג כמה שיותר ישראלים. נזק חסר תקדים בהיקפו נגרם לבתים של אזרחים, כ-60 אלף תושבי דרום הארץ עקורים מבתיהם".

המשנה ליועמ"שית הסביר בבית הדין כיצד חמאס עושה שימוש במרחבים האזרחיים ברפיח. "רפיח היא מוקד שבו מתרכז חלק גדול מפעילות הטרור של חמאס. יש שם תשתית של מנהרות מתחת לכל העיר, שמספקת מקום לחדרי פיקוד ושליטה וציוד צבאי. כמעט 700 פירי מנהרות זוהו ברפיח. מתוכם כ-50 מנהרות שנכנסות לתוך שטח מצרים. חמאס משתמש במנהרות האלה כדי לדאוג לעצמו לאספקת נשק ותחמושת. פוטנציאלית, חמאס יכול להשתמש במנהרות כדי להבריח חטופים מעזה, כמו גם מחבלי חמאס. מאז תחילת המלחמה, יותר מ-1,400 רקטות שוגרו מרפיח בלבד".

"למנוע מישראל לפעול ברפיח משמעו לטעון שאין לה זכות להגנה עצמית"

עו"ד נועם הציג את סיפוריהם של החטופים הירש גולדברג פולין, נועה ארגמני, יוסי שרעבי ואיתי סבירסקי. "למנוע מישראל לפעול ברפיח משמעו לטעון שלישראל ולאזרחיה אין זכות להגנה עצמית ולחיים בביטחון. מכיוון שחמאס משתמש באזרחים כמגן אנושי, מתבצע מבצע ממוקד ולא פלישה כוללת".

הוא הדגיש את זכותה של ישראל להגנה עצמית, וציין כי ישראל מחויבת לממש את זכותה בהתאם לחוק, ולכן היא פועלת ללא הרף כדי לוודא את ביטחונם של האזרחים בעזה, למרות שחמאס פועל למנוע מישראל את הזכות הבסיסית הזאת.

"למנוע מישראל את הזכות הזו ישלח מסר לישראלים ולחטופים שאין הם ראויים להגנה, לחיים עצמם. המסר כאן למדינת ישראל הוא שמתייחסים אליה באופן לא שוויוני, אשר נוגד את כל עקרונות החוק והמשפט", אמר עו"ד נועם.

בנוסף התייחס עו"ד נועם לכך שבג"ץ דן בימים אלה בעתירה להגדלת הסיוע ההומניטרי לעזה, והציג זאת כראיה לעצמאות של מערכת המשפט הישראלית.

בסיום דבריו הדגיש עו"ד נועם כי אם חמאס היה משחרר את החטופים ומניח את נשקו - המלחמה הייתה נפסקת. "אם בית המשפט יורה לעצור את המלחמה - המשמעות היא ש-132 החטופים יירקבו במנהרות חמאס לנצח".

לאחר מכן טענה עו"ד תמר קפלן-תורג'מן, ממלאת-מקום יועמ"ש משרד החוץ, שאמרה: "אין ספק שהמלחמה היא טרגית וגורמת סבל בשני הצדדים, אך זה תוצאה של מעשי החמאס".

עו"ד קפלן-תורג'מן דחתה את טיעוני דרום אפריקה על כך שישראל מונעת הכנסת ציוד הומניטרי לעזה, והציגה לבית הדין מפה המציינת את המעברים מהם נכנס הסיוע לרצועה. היא התייחסה למעבר כרם שלום ולמעבר רפיח. "ישראל מנסה לפתוח את המעבר מחדש בתיאום עם מצרים", אמרה. "בינתיים, כדי להמשיך במאמץ, ישראל פועלת במעבר חלופי. מעבר ארז שנפתח ב-12 במאי ומעבר נוסף אפשרו ל-300 משאיות סיוע להיכנס לעזה. ישראל השקיעה 52 מיליון דולר כדי להרחיב את היכולת של המעברים לפעול".

קפלן-תורג'מן סיפרה את סיפורה של עמית סוסנה ששוחררה מהשבי. "אילצו אותה באיומי נשק לבצע אקט מיני בשובה שלה", אמרה. 

עם סיום הדיון, השופט הגרמני פנה לנציגי ישראל ושאל: "האם ישראל יכולה לספק מידע על הסיוע ההומניטרי באזורים אליהם מפנים את האזרחים, ואיך היא יכולה להבטיח מעבר בטוח באזור?". ישראל תשיב על כך בכתב.

בסיום הדיון התרחש אירוע חריג: בזמן שעו"ד קפלן-תורג'מן ביקשה מבית הדין לדחות את הבקשה להוצאת צווים נגד ישראל, אישה שנכחה באולם צעקה לעברה: "שקרנית! שקרנית!". השידור הישיר הופסק למספר שניות ואז חזר.

"דרום אפריקה מסלפת את המציאות"

אתמול ביקשו נציגי דרום אפריקה מבית הדין להוציא צו שיורה לישראל לעצור את המבצע ברפיח ולסגת מהרצועה. דרום אפריקה טענה כי ישראל מבצעת רצח עם ברצועת עזה, וכי היא לא מצייתת לצווים שהוצאו נגדה. בדיון צוטטו דברים שאמרו לאחרונה בכירים ישראליים, בהם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בטענה כי אלה מייצגים את כוונותיה של ישראל. נציגי אפריקה טענו: "אמרו לנו שצה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בהיסטוריה, אבל יש להסתכל את הראיות. התקפות נגד אנשים באזורים בטוחים לשם כוונו על-ידי ישראל, התקפות על שיירות סיוע הומניטרי, קברי המונים".

"ישראל טוענת להגנה עצמית, אולם יש שלוש נקודות שהיא מתעלמת מהן", טענו נציגי דרום אפריקה. "הראשונה - הזכות להגנה עצמית לא מאפשרת שימוש בלתי מוגבל באלימות נגד עם שלם. השנייה - שום דבר לא יכול להצדיק רצח עם. השלישית - בית הדין פסק בעבר כי אין זכות להגנה עצמית על-ידי מדינה כובשת נגד השטח שהיא כובשת".

דובר משרד החוץ אורן מרמורשטיין הגיב אתמול לטיעון ואמר: "דרום אפריקה מסלפת את המציאות ומציגה טענות מוטות ושקריות המסתמכות בצורה עיוורת על מקורות חמאס רעועים. רק השבוע הדבר הוכח, כאשר האו"ם נאלץ לתקן באופן מהותי את נתוניו, שהתבססו על מוסדות חלולים הנשלטים על-ידי ארגון טרור רצחני.

"ישראל פועלת בהתאם לדין הבינלאומי ובהתאם לחובותיה ההומניטריות, ופעולות צה"ל נגד חמאס באזור רפיח ובכלל מתבצעות תוך יישום צעדים למזעור הפגיעה באזרחים ובמתקנים אזרחיים ולצד המשך העברה של סיוע הומניטרי לרצועה. זאת למרות ירי חוזר ונשנה של חמאס נגד אזרחי ישראל ואף לעבר מעברי סיוע הומניטרי, המשך הניצול הציני של אזרחים בעזה כמגן אנושי, הסטת סיוע לצרכים של החמאס ושימוש במתקנים הומניטריים למטרות זדון". 

עוד כתבות

קלאודיה שיינבאום, שנבחרה לנשיאה החדשה של מקסיקו / צילום: ap, Eduardo Verdugo

המועמדת היהודייה נבחרה לנשיאה הראשונה בהיסטוריה של מקסיקו

הנשיאה הנבחרת של מקסיקו היא ד"ר להנדסת אנרגיה, שעומדת בראש מפלגת שמאל ● לפני מלחמת העולם השנייה סבה וסבתה היגרו למקסיקו בעקבות רדיפות אנטישמיות ● היא התחייבה להמשיך במידה רבה במדיניות של הנשיא היוצא וקיבלה את תמיכת מפלגת השלטון

ירושלים / צילום: Shutterstock

ירושלים הפכה לעיר הראשונה בישראל עם יותר ממיליון תושבים

לכבוד יום ירושלים, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה נתונים שונים על עיר הבירה - בנשואי ילודה, בנייה, חינוך ואבטלה ● מהנתונים עולה בין היתר כי למרות גודלה ומיקומה המרכזי, ירושלים היא עיר בעייתית למדי מבחינת תעסוקה

קבינט המלחמה / צילום: קובי גדעון-לע''מ

נתניהו: ביידן הציג רק חלק מהמתווה, נכנסים למו"מ על תנאי ישראל להמשך

צה"ל איתר בניר עוז את גופתו של דולב יהוד ז"ל, שהוגדר כחטוף מאז 7 באוקטובר • דובר צה"ל עדכן כי מערכת "חץ" יירטה טיל קרקע-קרקע ששוגר מתימן למרחב ים סוף, אין נפגעים • הבוקר הופעלו אזעקות גם בחורפיש, 3 רקטות נפלו בשטחים פתוחים - אחת יורטה בהצלחה • דיווח: 12 חברי מיליציות פרו-איראניות נהרגו בתקיפת מפעל בסוריה הלילה • עדכונים שוטפים 

אורי יהודאי, לשעבר נשיא ומנכ''ל פרוטרום / צילום: שלומי יוסף

אורי יהודאי, מנכ"ל פרוטרום המיתולוגי: "במשטרה אפילו לא טרחו להגיד טעינו, או סגרנו את התיק מחוסר אשמה"

6 שנים לאחר שהוביל את פרוטרום לאקזיט בשווי כ־7 מיליארד דולר, אורי יהודאי מספר בראיון ראשון ובלעדי על החקירה שנפלה עליו בהפתעה, עד לסגירתה לאחרונה: "אני שלחתי את המידע ל־IFF וצחקתי כמו מטומטם" ● וגם: על העסקים המוצלחים עם בן הדוד ישי דוידי והתסכול מהמצב במדינה: "אם היו קוראים לי להיות שר האוצר, הייתי הולך מחר בבוקר" ● הראיון המלא יפורסם בסוף השבוע

סטודנטים בבראון, באפריל. האוניברסיטה תערוך הצבעה בנושא החרם על ישראל / צילום: Reuters, Anibal Martel

החרם באוניברסיטאות העילית בארה"ב מגיע לקרנות ההשקעה בהייטק הישראלי

שורת אוניברסיטאות בארה"ב הסכימו לדון, ובמקרים מסוימים אף להצביע, בנושא הסטת ההשקעות שלהן מישראל ● לפי מומחים, להחלטה כזו צפויה להיות השפעה נרחבת על ההייטק הישראלי

דוד לוי / צילום: Matty Stern / U.S. Embassy Tel Aviv, ויקיפדיה

השר לשעבר דוד לוי הלך לעולמו בגיל 86


מפועל בניין לחתן פרס ישראל: דוד לוי, שעלה ממרוקו והתקדם מעבודה בבניין לפוליטיקה המקומית והארצית, הלך לעולמו • הוא הניח אחריו אישה ו-12 ילדים • לוי כיהן במשך למעלה מעשור כסגן ראש הממשלה, ניהל את משרד הבינוי והשיכון ולאחר מכן את משרד החוץ • בשנת 2014 הוזכר לוי כמועמד לנשיאות, ובערוב ימיו קיבל את פרס ישראל למפעל חיים

הדיון בבג''ץ על חוק הגיוס, הבוקר (א') / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

הסתיים הדיון בבג"ץ; השופט סולברג: גיוס בני הישיבות הוא צורך קיומי

נציג היועמ"שית: הניסיון להעביר את שיקול־הדעת לצבא - מנוגד לדין ● השופט סולברג על התנגדות הממשלה לגייס 3,000 חרדים: "צעד בסיסי ומינימלי" ● נציג הממשלה טען כי זכותה לשלם לישיבות גם בהיעדר חוק לפטור מגיוס ● השופט גרוסקופף: "יש תנאי לתמיכות בתלמידי הישיבות, והוא שלא משתמטים מגיוס שלא כדין" ● נציג איחוד הישיבות טען לאכיפה בררנית אל מול האוכלוסייה הערבית ● עדכונים שוטפים

טראמפ אכן הורשע במשפטו, אבל לא כל מה שאומרים על ההרשעה נכון

גזר הדין של נשיא ארה"ב לשעבר בפרשת דמי השתיקה יינתן רק ב־11 ביולי, אבל הרשת כבר חגגה - ולא תמיד עם העובדות ● המשרוקית של גלובס

בן פסטרנק / צילום: ניר אלון

החברה הביטחונית שנמכרת בשווי של עד 100 מיליון שקל

קבוצת ה-IT אמן רוכשת את חברת אר.אס.אל, שלא נהנתה מהגאות בתחום התעשיות הביטחוניות, בעסקה במספר שלבים אשר משקפים לחברה שווי של עד כ-100 מיליון שקל

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

המניה הפסיכולוגית שייסדו ישראלים קפצה בכ-360%. אך יש בעיה אחת בדרכה

בתחילת 2023 עמדו משקיעי טוקספייס בפני שוקת שבורה, כששווי פלטפורמת הטיפול הנפשי הווירטואלי התרסק ביותר מ־90% ● מאז, נסקה המניה, ותוצאותיה השתפרו, אבל יונתן בן ארצי, מהמשקיעים המוקדמים בחברה, סבור כי היא זקוקה למשקיעים מוסדיים

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

סוף לסאגה: הושלמה העברת תחנת הכוח אשכול לדליה אנרגיה

אשכול היא הגדולה מבין התחנות שנמכרו ע"י חברת החשמל במסגרת מתווה הרפורמה שנחתם בשנת 2018 ● תמורת העסקה עמדה על סך כ-9.1 מיליארד שקל ותשלומים נוספים, לאחר שבמכרז הראשון הציעה דליה 12.4 מיליארד שקל אך חזרה בה

משתתפי משלחת של דיפלואקט / צילום: דיפלואקט

הסטודנטים הישראלים והזרים שהופכים לשגרירי הסברה של ישראל

ארגון דיפלואקט מכשיר בימים אלה כ-180 סטודנטים, כולל משרתי מילואים, במטרה לייצג את המדינה בזירת יחסי החוץ ● בוגרי הארגון לקחו השנה חלק במשלחות להאג ולקמפוסים בארה"ב ● ישראל מתגייסת

פעילות כוחות צה''ל ברפיח / צילום: דובר צה''ל

"טקטיקה ששימשה בעיראק ובסוריה": צה"ל שולף נשק חדש במערכה ברפיח

ישראל משתמשת בנגמ"שי M113 ("זלדה") בתור כלים מופעלים מרחוק ● הנגמ"ש נושא מערכות נשק, בהן רקטות מדויקות

הדיון בבג''ץ על חוק הגיוס, היום (א') / צילום: ניצן שפיר

שופטי בג"ץ מאותתים: נחייב את המדינה לגייס חרדים לצה"ל

בג"ץ עומד להכריע בשאלת גיוס החרדים לאחר שנים של דחיות ● נראה כי השופטים תמימי-דעים שבהיעדר חקיקה ונוכח המצב יש להתחיל בגיוס בהתאם ליכולת צה"ל: "המדינה במלחמה, והצורך זועק" ● ארבע הערות על הסערה שמעסיקה את מקבלי ההחלטות מאז קום המדינה

תותח וולקן / צילום: ויקיפדיה Thomas Fedor

6,000 פגזים בדקה: הפתרון היצירתי של ישראל ליירוט הכטב"מים של חיזבאללה

מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" שיגר חיזבאללה יותר מ־2,500 כטב"מים לעבר ישראל, וכעת צה"ל בוחן דרך חדשה להתמודדות ● נשק ההגנה שנשקל הוא תותח הוולקן הוותיק, שיורה תחמושת בקצב של 6,000 פגזים בדקה, ועלות היירוט שלו נמוכה מכיפת ברזל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חברה זכתה בקרקע לבנייה. ואז הגיעה הצעה במיליון שקל יותר

בני זוג שחיו כידועים בציבור נפרדו לאחר כשבע שנים, במהלכן נולדו להם שני ילדים - האישה דרשה זכויות בחברות שהקים בעלה ● כונסי נכסים ביקשו לפתוח מחדש הליך התמחרות לרכישת קרקע לאחר שחברה כבר זכתה בו, בשל קבלת הצעה גבוהה יותר ● וגם: למי שייכת דירת מרתף משותפת לבעלי הבניין, שנמכרה מספר פעמים? ● שלושה פסקי דין בשבוע

שלטי הנחה לרכישת דירות חדשות בתל אביב / צילום: דרור מרמור

התרגילים והסיכונים: "אנשים לא קונים דירה, אלא אופציה על דירה"

בשנה האחרונה יזמיות הנדל"ן מציפות את השוק במבצעים נוסח "קנו עכשיו ושלמו עם קבלת המפתח" ● כך, הן יכולות לרשום מכירות גבוהות על הנייר, כאילו הריבית הגבוהה לא מצננת את השוק ● אבל בפועל, תזרים המזומנים של חברות הנדל"ן צונח ומומחים מזהירים מפני מפולת שתוביל לקריסת חברות קטנות

נטל המשכנתאות יגדל / איור: גיל ג'יבלי

גזירה חדשה: עוד לפני שהספקתם לקחת משכנתה, היא כבר התייקרה

לפי בדיקת גלובס, מי שהחל בהליך נטילת משכנתה לאחרונה עלול לפגוש התייקרות בהחזר החודשי, וגם לווים ותיקים במסלול ריבית משתנה צפויים לשלם יותר ● הסיבה: עליית תשואות האג"ח הממשלתיות מכבידה על הבנקים וגורמת לעלייה ● מה אפשר לעשות כדי לרכך את המכה?

מגדלי לנדמרק / הדמיה: 3d Vision

ארוחת בוקר של רותי ברודו: חברת הסייבר שעוברת למגדלי לנדמרק

קייטו נטוורקס תעזוב את משרדיה במגדל עזריאלי שרונה ותעבור למגדל לנדמרק במתחם שרונה ● החברה תשכור כ-17,000 מ"ר המשתרעים על פני 6 קומות בהסכם שהיקפו מוערך בתעשייה בכ-200 מיליון שקל לתקופה של חמש שנים

הבניין ברחוב רחל אמנו 34 בשכונת קטמון הישנה בירושלים / צילום: אנגלו סכסון ירושלים

כמה שילמו זוג הייטקיסטים על דירה בשכונת קטמון בירושלים

בני זוג ראו את הדירה לפני ה־7.10 ועתה החליטו לרכוש אותה ● ב־2018 נמכרה דירת הפנטהאוז בבניין, תמורת 4.9 מיליון שקל ● קטמון הישנה היא שכונה במרכז ירושלים, ונחשבת לאחת מהשכונות היוקרתיות בעיר, לצד טלביה, המושבה היוונית ורחביה