גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

בנייה חדשה. יש חשש ליציבות המון שחקנים בשוק / צילום: טלי בוגדנובסקי
בנייה חדשה. יש חשש ליציבות המון שחקנים בשוק / צילום: טלי בוגדנובסקי

עונת הדוחות בפתח ומי שירכזו עניין הן חברות הנדל"ן למגורים שפועלות בענף בסחרור: מהקיפאון של השנה שעברה, דרך ההיעלמות של הפועלים הפלסטינים ועד לחרם הטורקי. כלכלני חברת הדירוג S&P מעלות גיל אברהמי, מנהל פעילות דירוג תאגידים בישראל ויבגני סילישטיאן, מנהל תחום קבלנות והנדסה, תשתיות ומימון פרויקטים, מנתחים את המצב בענף.

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב
התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים 
חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

1 המבצעים מאוששים את המכירות

על רקע הקיפאון שאפיין את הענף בחודשים האחרונים, וביתר שאת מאז פרוץ המלחמה, בחברות הנדל"ן למגורים יצאו בשלל מבצעים כדי לפתות רוכשים פוטנציאליים. הנפוץ ביותר הוא ככל הנראה ה־80/20 - שלמו 20% כעת, ואת היתרה במועד הכניסה. הטבות נפוצות נוספות הן פטור מהצמדה למדד המחירים לצרכן או למדד תשומות הבנייה. ב־S&P מעלות מדגישים כי "הביקוש נותר עדיין נמוך בראייה היסטורית, אך החודשים האחרונים מצביעים על התאוששות קלה, בעיקר במכירות של דירות חדשות, על רקע מבצעי הקבלנים לקידום מכירות, אך בשלב זה קשה להגיד שמדובר בשינוי מגמה". הם מוסיפים כי מנגד ניתן להצביע על עלייה בהיקפים גבוהים ברמה היסטורית במלאי הדירות החדשות שלא נמכרו - כ־67 אלף יחידות בפברואר 2024 לעומת כ־44 אלף יחידות בפברואר 2022.

"מבצעי ה־80/20, מהווים הטבה משמעותית ללקוח שלא משלם כעת ריביות, לצד הטבות נוספות שאינן חלק ממחיר הדירה כמו פטור מהצמדות ומפרטים יותר גבוהים. זה שווה כמה עשרות אלפי שקלים. המסקנה היא שגם אם רואים עלייה במחירי הדירות היא מלאכותית ואינה משקפת בהכרח את ההטבות".

ואכן, הנתונים שפרסם האוצר בשבוע שעבר מראים מגמה של התאוששות, המתבטאת בעלייה בגביית מס רכישה. באוצר ציינו כי לראשונה מאז 2022 נרשמה באפריל עלייה במס הרכישה, בשיעור של 19%. במקביל, נתוני הלמ"ס שפורסמו השבוע הראו עלייה של 10% במספר הדירות שנמכרו במרץ, לסך של 7,640 דירות. בכמות הדירות החדשות נרשמה קפיצה של 26%, ככל הנראה על רקע מאמצי השיווק.

 

"הירידה בביקוש הובילה לגידול ניכר במלאי הדירות החדשות שלא נמכרו. במקביל, הלוואות הליווי התייקרו משמעותית. שילוב הגורמים הללו הביא לירידה בהיקף רכישת הקרקעות על ידי יזמים ולהאטה בקצב הבנייה", אומרים ב־S&P מעלות, ומסבירים כי העלייה החדה של כ־20% במחירי הדירות בשנת 2022, יחד עם העלייה המשמעותית בריבית שעומדת כיום על 4.5%, גרמו לצניחה חדה במספר העסקאות בשנת 2023. כתוצאה מכך, נרשמה ירידת מחירים מתונה של כ־1.6% באותה שנה.

2 התחדשות עירונית תופסת נתח משמעותי

כפועל יוצא מהעובדה שהריבית גבוהה והיצע הקרקעות באזורי הביקוש נמוך ממילא, יותר ויותר חברות משקיעות מאמצים בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית. אמנם שם לא צריך לקחת הלוואות ענק לצורך רכישת קרקעות, אך מדובר בריצה למרחקים ארוכים. בין היתר, צריך להשיג את הרוב הנדרש בקרב הדיירים ולקבל אישורים רבים מהרשויות.

"מרגישים שיש הקשחת תנאים מצד הבנקים ורואים שיש ירידה בהיקף רכישות הקרקע מצד יזמים ובהיקף הבנייה", מסבירים כלכלני S&P מעלות. "יש כמה חברות מובילות בתחום ההתחדשות העירונית כגון אאורה, אשדר, אזורים, שיכון ובינוי, קרסו נדל"ן - והתחום הופך להיות אטרקטיבי יותר ויותר בגלל עלויות המימון והיעדר צורך בהון עצמי גבוה לרכישת קרקע. אצל החברות הגדולות, רואים שתהליכים שהחלו לפני חמש־שש שנים, מבשילים עכשיו".

עד כמה ההתחדשות העירונית תופסת נתח משמעותי מכלל הפעילות? לדבריהם, המצב משתנה מחברה לחברה. "אצל אאורה זה חלק מהותי מהפעילות. בערך 60% מהדירות שבשיווק או בביצוע הן במסגרת פינוי בינוי. אם מסתכלים על המשקל של המגזר מסך הרווח הגולמי, זה יכול להגיע אפילו ל־70%־75%. בשורה התחתונה, אלו פרויקטים שמאופיינים בשיעורי רווחיות גבוהים יחסית, אך הם משקפים גם את עלויות הסיכון, ומורכבות הבנייה במרכזי ערים", הם מסבירים. "אאורה היא הבולטת ביותר, אך אצל חברות כמו שיכון ובינוי ואשדר ההתחדשות העירונית תופסת בערך 15% מנתח הפעילות, באזורים זה בערך 50% בביצוע ובשיווק".

3 הפועלים נעלמו, חומרי הגלם נעצרו

המלחמה זעזעה את ענף הנדל"ן המקומי. עשרות אלפי פועלים פלסטינים נעלמו ביום אחד, אתרי הבנייה הושבתו, המכירות ירדו לשפל היסטורי ואם לא די בכך, לפני מספר שבועות טורקיה הודיעה על עצירת מכירת חומרים לענף הבנייה. לאחר מכן היא הרחיבה את החרם לכלל ענפי המשק. איך זה משפיע על החברות?

ב־S&P מעלות מסבירים כי בהקשר זה יש שוני מהותי בין חברות גדולות לקטנות. "זה שוק מבוזר. החברות הגדולות גמישות יותר, הן הצטיידו בחומרי גלם מראש, ולכן ההשפעה עליהן צפויה להיות מתונה יותר. בדרך כלל יש להן מלאים בהיקפים גבוהים יותר לזמן ארוך עם יכולת לנייד בין פרויקטים ואפשרות למצוא חלופות. זה נכון גם בהיבט העובדים. הן יותר גמישות מבחינת מציאת עובדים חדשים ועבודה מול חברות כוח אדם. אצל הקטנות זה צפוי להשפיע על לוח הזמנים באופן מהותי יותר וילחץ את העלויות כלפי מעלה". עם זאת, הם מציינים כי החרם הטורקי עשוי לפגוע בכל החברות אם יימשך לאורך זמן, שכן יזמים רבים התרגלו לייבא חומרים ומוצרי בנייה מטורקיה. יבוא ממדינות אחרות צפוי לקחת זמן ולהיות יקר יותר.

4 הריבית והמלחמה: מה יקרה לחברות?

ההתמקדות בהתחדשות עירונית היא רק אחת ההשלכות של הריבית הגבוהה במשק. בענף שהתרגל לחיות במשך עשור תחת ריבית אפסית, מדובר בשינוי משמעותי וחד עבור לא מעט שחקנים. אם מוסיפים לכך את השלכות המלחמה, קיים חשש ליציבות של לא מעט שחקנים בענף - הממונפים מביניהם - כך מסבירים כלכלני S&P מעלות.

"שוק המגורים מאוד מבוזר. יש המון קבלנים שגם אם יגיעו לדיפולט לא נשמע עליהם", הם אומרים לגלובס. "מי שייפגעו בעיקר הם השחקנים הקטנים. בקרב החברות הציבוריות זה כנראה לא יקרה. הן בעלות גמישות פיננסית גדולה יותר ויש להן נגישות לשוק ההון. אמנם התשואות על החוב גבוהות יותר, אבל החברות, בטח אלו המדורגות, בעלות איתנות גבוהה יותר. חברות קטנות יותר, עם לחץ מצד הבנקים, עלולות להיפגע יותר".

לדבריהם, גורם אחר הממתן את הסיכון הוא שהחברות מגיעות אחרי עשור מאוד חזק מבחינה פיננסית. יש להן שולי ביטחון. "חלק ניכר מהחברות שהנפיקו אג"ח האריכו את המח"מ שלהן. זה בכל השוק ולא רק בנדל"ן. וזה ממתן את הסיכון. מצד שני, הריבית כבר שנה וחצי גבוהה יחסית, התחזיות מצביעות על האטה בצמיחה, המחסור בעובדים והבעיות בשרשרת ההספקה עדיין לא נפתרו והמלחמה עדיין נמשכת ולכן בראיה כללית הסיכון בכל הענף התגבר כתוצאה מכך. בשורה התחתונה, חברות קטנות עשויות להיתקל בבעיות, ואנחנו מעריכים שנראה יותר דיפולטים. יש המון חוסר ודאות".

ההערכה שלהם היא שקצב המכירות יישאר איטי לפחות במחצית הראשונה של שנת 2024, וכי לאור המלאי הגדול של דירות חדשות שטרם נמכרו, הצפי הוא שהשינוי השנתי במדד מחירי הדירות יהיה נמוך. בחודשים האחרונים אמנם רואים מגמת עלייה מחודשת במחירים אך הם מסבירים כי צריך לחכות עוד מספר חודשים לפני שניתן יהיה לקבוע כי מדובר במגמה.

עוד כתבות

צוק סרטנים / צילום: דניאלה אבואב

שני האחים התל אביביים שעושים כבוד למטבח הים תיכוני בשוק הכרמל

השף רן תמיר גילה את המטבח במוסד גמילה מסמים שאליו נכנס בגיל 19 ● במסעדה שפתח עם אחותו שיר הוא עושה אוכל משוחרר מהגדרות, תמים בדרכו ומלא רגש

הישראלים שחוזרים, דווקא עכשיו / צילום: Shutterstock

‎"לא רוצה להגיע למצב שבו אני מרגיש מצורע": הישראלים שקיבלו החלטה גורלית דווקא עכשיו

רייזי עוזבת ג'וב חלומות בקנדה כדי לגדל את ילדיה בארץ, יניב מרגיש שאף אחד ברחוב שלו בלונדון כבר לא מבין אותו, את רם הכריעה העוינות מצד הסובבים אותו בסיליקון ואלי, ובינה ששבה ארצה אחרי עשור בצרפת בטוחה: "לכל מדינה יש את הבעיות שלה" ● אל מול הקולות שבטוחים שזה בדיוק הזמן להגר, יש מי שהחליטו לחזור לישראל

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

שני פצועים קל במטח לקריית שמונה - נזק נגרם למבנה שנפגע בפעם השנייה במלחמה

אזעקות בלתי פוסקות בצפון, גם בקריית שמונה. לפחות 15 רקטות שוגרו לכיוון קצרין והסביבה, אין נפגעים ● על רקע ההצעה הישראלית לעסקה: קבינט המלחמה יתכנס הערב ב-20:00 - בהשתתפות ראשי צוות המשא ומתן ● בבית הלבן מבהירים: "ההצעה הישראלית הועברה לחמאס ביום חמישי" ● גלנט בפיקוד הדרום: "מקדמים חלופה שלטונית לחמאס" ● עדכונים שוטפים

סיכום שווקים / צילומים: שלומי זירה, אנבידיה, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

איפה בכירי המשקיעים ממליצים לשים את הכסף - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מנהלי בתי ההשקעות הגדולים בישראל מביעים חשש מהכיוון אליו צועדת הכלכלה הישראלית  ● אנבידיה זינקה בשלושת ימי המסחר האחרונים ביותר מ־20%, מה הוביל לכך? ● המניות הישראליות שייכנסו, ומה עוד חשוב לדעת לקאת עדכון מדד ראסל ביוני ● ועוד כתבות על המצב בשווקים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לכנרת ושמונה חדרי שינה: בכמה נמכר בית בשטח 400 מ"ר בצפת?

ברחוב נוף הגליל בצפת נמכר בית פרטי בשטח בנוי של 407 מ"ר על שתי קומות, תמורת 4.8 מיליון שקלהנכס יצא לשיווק לפני כחודשיים והמחיר המבוקש עליו עמד על 5.22 מיליון שקל ● המתווכת: "מי שמוכר במצב הנוכחי נכס הוא רק מי שחייב למכור" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע / איור: גיל ג'יבלי

צעיר, על אופנוע, עם לשכה במרתף: למה כולם מדברים על נשיא ביהמ"ש החדש בבאר שבע?

בני שגיא, מהשבוע הבא נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע, מצליח פעם אחר פעם להביא להסדרי טיעון ולחסוך למדינה מיליונים, בזכות טיפול מהיר ויכולת להביא את הצדדים להסכמות ● מבקריו חושבים שהוא לפעמים לוחץ מדי, והכרעות מתוקשרות שלו שונו לאחר ערעור ● עכשיו שגיא, שידהר כל הדרך לבאר שבע על אופנוע כבד, יצטרך ללמוד את החוקים של הדרום

מרצדס GLC300 קופה פלאג־אין / צילום: יח''צ

ביותר מחצי מיליון שקל: מרצדס קופה שגם מתחברת לשקע

גרסת הפלאג־אין של מרצדס GLC קופה 2024 היא גדולה, מאובזרת ונוטפת סטטוס ● היא תעניק לבעליה פטור די יעיל מביקור בתחנת הדלק

יניב ורדי / צילום: קרן מזור

הוא התחיל כנהג לימוזינה ופועל בניין. היום חברת הסייבר שהוא מנהל בדרך להנפקה

יניב ורדי, מנכ"ל חברת הסייבר קלארוטי, כבר רואה את ההנפקה באופק אך מאז 7 באוקטובר הוא לקח על עצמו גם את תפקיד ההסברה ● לא כולם יודעים איך לאכול את זה, אך כאבא לבן שנפצע במלחמה הוא לא מוכן לוותר: "מזהה בורות וחוסר הבנה אצל דור ה-Z בארה"ב"

נתן שרנסקי / צילום: אלכס קולומויסקי

"בגולאג הייתי הרבה יותר חופשי ממי שחקר אותי": האיש שנלחם לטובת העם היהודי בראיון

שרנסקי, דמות מפתח במאבק לחופש היהודי והציוני, מביע אופטימיות לגבי עתיד מדינת ישראל אך גם לא חוסך בביקורת עליה ● את כישלון המודיעין וההנהגה להתמודד עם האיום הפלסטיני ב–7 באוקטובר הוא מאשים ב"רוח אוסלו" ● וגם: על מה התכתב עם המנהיג האופוזיציונר הרוסי אלכסיי נבלני לפני מותו?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חברה זכתה בקרקע לבנייה. ואז הגיעה הצעה במיליון שקל יותר

בני זוג שחיו כידועים בציבור נפרדו לאחר כשבע שנים, במהלכן נולדו להם שני ילדים - האישה דרשה זכויות בחברות שהקים בעלה ● כונסי נכסים ביקשו לפתוח מחדש הליך התמחרות לרכישת קרקע לאחר שחברה כבר זכתה בו, בשל קבלת הצעה גבוהה יותר ● וגם: למי שייכת דירת מרתף משותפת לבעלי הבניין, שנמכרה מספר פעמים? ● שלושה פסקי דין בשבוע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בירידות; קמטק צללה בכ-6.5%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.2% ות"א 90 יורד בכ-1.1% ● בבורסה מזהים שמשקיעי חוץ המשיכו לצמצם החזקות במניות מקומיות ● בבורסה בת"א יפורסמו דוחות חברת הנדל"ן קבוצת אשטרום ורשת גולף ● בפוריה פיננסים מעריכים כי השקעה במדד S&P 500 עלולה להיות מסוכנת ● פעילים ניהול תיקים: מתרחק המועד להפחתת ריבית בישראל ובארה"ב

נמל חיפה / צילום: Shutterstock

ההסדרה בנמלים קרובה לאישור, זה המתווה

התחרות בין הנמלים גואה על רקע ההאטה בענף הספנות, ועל כן נמל שואף להסיר כמה שיותר מהרגולציה מעליו, ומצד שני להבטיח שהאחרים יהיו כמה שיותר כבולים ● דרישות שונות הובילו את משרדי התחבורה והאוצר לגבש "דיל" ביחס לפעילות הנמלים ● בעקבות מחלוקות בין משרדי התחבורה לאוצר, וכן מחלוקות בתוך משרד האוצר - הוא עוכב וצפוי להסגר בקרוב

הנפקת טוקספייס בנאסד''ק / צילום: צילום מסך מתוך אתר נאסד''ק

המניה הפסיכולוגית שייסדו ישראלים קפצה בכ-360%. אך יש בעיה אחת בדרכה

בתחילת 2023 עמדו משקיעי טוקספייס בפני שוקת שבורה, כששווי פלטפורמת הטיפול הנפשי הווירטואלי התרסק ביותר מ־90% ● מאז, נסקה המניה ותוצאותיה השתפרו, אבל יונתן בן ארצי, מהמשקיעים המוקדמים בחברה, סבור כי היא זקוקה למשקיעים מוסדיים

הדיון בבג''ץ על חוק הגיוס, הבוקר (א') / צילום: עמית שאבי, פול ידיעות אחרונות

הסתיים הדיון בבג"ץ; השופט סולברג: גיוס בני הישיבות הוא צורך קיומי

נציג היועמ"שית: הניסיון להעביר את שיקול־הדעת לצבא - מנוגד לדין ● השופט סולברג על התנגדות הממשלה לגייס 3,000 חרדים: "צעד בסיסי ומינימלי" ● נציג הממשלה טען כי זכותה לשלם לישיבות גם בהיעדר חוק לפטור מגיוס ● השופט גרוסקופף: "יש תנאי לתמיכות בתלמידי הישיבות, והוא שלא משתמטים מגיוס שלא כדין" ● נציג איחוד הישיבות טען לאכיפה בררנית אל מול האוכלוסייה הערבית ● עדכונים שוטפים

אדי ודר בהופעה. העיד בפני הקונגרס נגד טיקטמאסטר - וחזר לעבוד איתה / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

כולם שונאים את טיקטמאסטר, אבל האם זה מונופול שכדאי לפרק?

משרד המשפטים האמריקאי הגיש תביעת הגבלים עסקיים נגד לייב ניישן והחברה הבת שלה טיקטמאסטר, שיצרו יחד מפלצת שלא מאפשרת לתחרות להתרומם ● לא ברור מה זה יעשה למחירי הכרטיסים, אבל בענף המשלב פוליטיקה, הון, בידור ופשע, אין ספק שזהו צעד משמעותי

תומר וינגרטן מנכ''ל ומייסד סנטינל וואן / צילום: יח''צ

חברת הסייבר שצנחה אחרי הדוחות והישראלית שבדרך לנאסד"ק

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● יצרנית הזכוכית החכמה גאוזי צפויה להשלים הנפקה בנאסד"ק ●  סנטינל וואן הציגה תחזית מאכזבת ● וארבה רובוטיקס קפצה בחדות לאחר שהודיעה על קבלת הזמנות בהיקף של 103 מיליון שקל לגיוס חוב בבורסת בת"א

לישראל הייתה תוכנית סודית ליום שאחרי בעזה. חמאס חיסל אותה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ישראל שינתה את המבצע ברפיח בלחץ אמריקאי, הניסוי שעשוי לשפר את מיפוי המנהרות התת-קרקעיות בעזה וכך חיסל חמאס את תוכנית היום שאחרי של ישראל • כותרות העיתונים בעולם 

ארז אייזן ועמית דובדבני, צמד אינפקטד מאשרום, דוגמים מכונות דפוס של hp אינדיגו / צילום: תמי בר שי

"לפעמים שואלים איך אנחנו תומכים בישראל": זה הצליל החדש של אינפקטד מאשרום

חברי אינפקטד מאשרום, ארז אייזן ועמית דובדבני, חוו מקרוב את האובדן של קהילת הטראנס ב־7 באוקטובר ● בראיון עם גלובס הם מספרים על הטראק שהפיקו מצלילי מדפסות של hp אינדיגו, איתו יופיעו באירוע הדפוס הגדול בעולם תחת אבטחה כבדה

אננסים למכירה בשוק הכרמל בתל אביב / צילום: Shutterstock

שנה לפתיחת השוק ליבוא אננס: המחירים נחתכו בחצי, והצריכה הוכפלה

למרות שמשרד החקלאות פתח את יבוא האננס מקוסטה ריקה בלבד, מחיר הפרי צנח בכמעט 50% - והפרי הפך לנגיש יותר עבור הצרכן הישראלי ● הנתונים מצביעים על כך שכשמסירים רגולציות חוסמות יבוא - המחירים יכולים לרדת, לעתים אף מבלי לפגוע באופן משמעותי בייצור המקומי

משתתפי משלחת של דיפלואקט / צילום: דיפלואקט

הסטודנטים הישראלים והזרים שהופכים לשגרירי הסברה של ישראל

ארגון דיפלואקט מכשיר בימים אלה כ–180 סטודנטים, כולל משרתי מילואים, במטרה לייצג את המדינה בזירת יחסי החוץ ● בוגרי הארגון לקחו השנה חלק במשלחות להאג ולקמפוסים בארה"ב ● ישראל מתגייסת