החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין • ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי
מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

בעוד חודשיים יגיע הקיץ, ועמו עונת מעברי הדירות של סטודנטים ומשפחות צעירות. בתקופה הזו מתגברות מכירות מוצרי החשמל הגדולים, כמו מקררים, מקפיאים, מכונות כביסה ותנורים. האם החרם הטורקי, שעליו הכריז הנשיא ארדואן בשבוע שעבר, צפוי להוביל להעלאת מחירים ולמחסור גם בגזרה הזו? 

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם
טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים ייפגעו?
ניתוח | הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

לדברי ערן ארליך, סמנכ"ל הסחר של א.ל.מ, כבר כעת קיימים חוסרים, ובקרוב יחלו עליות מחירים בקטגוריות מוצרי חשמל שעד עתה יובאו מטורקיה. "הבעיה תהיה מכיוון המלאי - אנחנו מתקרבים לעונת הקיץ, וכבר אין מקפיאים.

"יבואנים הסתמכו על אניות שהיו אמורות לצאת מטורקיה, כשעליהן תנורי בילד־אין, מקררים ותנורים. הסחורה נשארה בטורקיה, ואין צפי מתי תגיע. זה לא שאין סחורה בשוק, קיימים מותגים אחרים, אבל חלקם עולים יותר.

ערן ארליך / צילום: תמונה פרטית
 ערן ארליך / צילום: תמונה פרטית

"הפתרון הוא ללכת לסין, שם המוצר יותר זול אבל ההובלה יקרה יותר, וזה פקטור משמעותי שיכול להעלות את המחיר ב־200-500 דולר. אנחנו נערכנו עם סחורה מפרוץ המלחמה, בטח בתחילת השנה כשהיו עליות מחירים, אבל כבר כעת יש חוסרים, ובוודאות יהיו עליות מחירים. עדיין לא קיבלנו משהו רשמי, אבל להערכתי זה יקרה בקרוב".

ארליך מזכיר כי בתקופת הקורונה, כשמחירי ההובלה קפצו, הנהירה לטורקיה זינקה. כעת קורה אותו דבר לצד השני, מה שמוביל לפקק בייצור בסין - שיאריך את זמן המשלוח. "ההזמנות ממפעלים בסין זינקו בכמויות מטורפות, וזמני הייצור מתארכים, מכיוון שהם מעולם לא היו במספרים כאלה - מה שהיה 60 יום יהפוך ל-90-120 יום".

"יעשו עיקוף"

"עיקר ההשפעה תהיה על מוצרי החשמל הלבנים, כמו מקררים, מכונות כביסה, מקפיאים ותנורים -שמיוצרים בטורקיה", צופה דניאל בר שדה, סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי ברשת עולם הקולנוע.

בר שדה מעיד כי בקרב היבואנים שמייבאים מטורקיה, בעיקר מקררי ארבע דלתות ומקפיאים, יש סחורה שמוכנה במפעלים ועדיין מנסים לייבא אותה. "ככל הנראה יעשו עיקוף דרך אירופה - יוון או קפריסין, אבל להערכתי תירשם עליית מחירים של 20%-15% בעקבות התייקרות עלות ההובלה, כפי שקרה בזמן הקורונה.

דניאל בר שדה / צילום: יח''צ
 דניאל בר שדה / צילום: יח''צ

"צריך לזכור גם את עליית שער הדולר שמשפיעה על עלות ההובלה. גם זמן האספקה יהיה ארוך יותר, ויתווספו כשלושה שבועות מעבר לזמן הצפוי, כך שצפוי להיות חוסר בשוק במוצרים האלה.

"כרגע אין לנו סחורות שמיועדות להגיע מטורקיה, בין היתר מפני שאחרי ה־7 באוקטובר צמצמנו משמעותית את היבוא ממנה בעקבות העדפות צרכניות - הישראלים הסתכלו בעין עקומה על הייצור הטורקי.

"זה אומר שאנחנו עם מלאי זמין, אבל הבעיה הגדולה היא הייצור קדימה. המפעלים הטורקים לא מקבלים הזמנות, וזה יגרום למעבר בעיקר לסין, מה שייצור מחסור דווקא בחודשי הקיץ, יולי ואוגוסט".

"גם בקורונה הסתדרו"

גם במחסני חשמל מעידים כי הבעיה אינה בטווח הקצר, כיוון שקיימת סחורה בארץ. אם יהיה מחסור, הוא יירשם בעוד כחודשיים־שלושה, אבל זמן קצר לאחר מכן הוא ייפתר - כיוון שספקים כבר עמלים על הזמנות ממדינות כמו סין, פולין, צ'כיה וסלובניה.

"בסוף, לצרכן פחות משנה איזו מכונת כביסה הוא רוכש, וקיימים לא מעט סוגים ותחליפים בשוק, בטווחי מחירים שונים ועם תכונות דומות", אומר המנכ"ל יורם בדש. "יכול להיות שמפני שהחרם קרה בפתאומיות, יהיו חוסרים בדגמים מסוימים, אבל לא מדובר במשהו שחייבים.

"כל המותגים היום מייצרים במספר מדינות, במיוחד מהסיבות האלה. לפעמים בסין זול יותר לייצר דגמים מסוימים, בטורקיה אחרים, וגם פולין קרובה. גם בקורונה, כשסין נסגרה - והיא הרבה יותר משמעותית מאשר טורקיה - חיפשו אלטרנטיבות והסתדרו. זה לא שכל אירופה נסגרת. בטווח הקצר זה קצת לא נוח, וזה יכול להוביל לעליית מחירים של 10%-5%".

בדש מציין כי גם היצרנים הטורקים לא מרוצים מהמצב. "זה פוגע בהם מאוד, וכולם מחפשים דרכים לעקוף את הגזירה, בין היתר על־ידי העברה באמצעות מדינה בדרך. אבל כרגע הכול טרי, ומדובר בדברים שמתגבשים. יכול להיות שזה יסתיים בתוך יומיים, שבוע או חודשיים. מדובר באנשי עסקים שיש לנו איתם יחסי עבודה תקינים וחבריים, ובשנים האחרונות הם לא מרוצים ממה שקורה בשלטון. לנו יש אלטרנטיבות מצוינות".