גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

שר הביטחון יואב גלנט, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל הרצי הלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: עמוס בן גרשו - לע''מ, AP
שר הביטחון יואב גלנט, ראש הממשלה בנימין נתניהו והרמטכ"ל הרצי הלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי; צילומים: עמוס בן גרשו - לע''מ, AP

בימים האחרונים התרבו הפרסומים כי בישראל חוששים שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC) יוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל. ראש הממשלה בנימין נתניהו עצמו מיהר להודיע כי האיום הוא "שערורייתי", וכי הדבר לא ישפיע על פעולותיה של ישראל, אך יהווה תקדים מסוכן שיאיים על החיילים ואישי הציבור, בזמן שהמדינה נלחמת בטרור. בינתיים, בית הדין לא מאשר כי יש כוונה כזו.

מה הסיכוי שאכן יוצאו צווים? מה המשמעות וההשלכות של צעד כזה, והאם יש תקדים לצווים נגד מדינה מערבית? גלובס עושה סדר.

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית
איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

מה ההבדל בין בית הדין הבינלאומי לצדק ובית הדין הפלילי הבינלאומי?

מדובר בבתי דין שונים בינלאומיים, שניהם בהאג. בעוד שבית הדין לצדק (ICJ) דן בתביעות בין מדינות, ועוסק בימים אלה בתביעה של דרום אפריקה נגד ישראל בטענה כי היא מבצעת רצח עם בעזה - בית הדין הפלילי (ICC) עוסק באנשים פרטיים, מאנשי צבא זוטרים ועד ראשי ממשלות.

ישראל לא מכירה ב-ICC, לאחר שברגע האחרון הוגדרו ההתנחלויות בחוקת בית הדין כפשע מלחמה. בית הדין צירף את הרשות הפלסטינית כצד לאמנת בית הדין והכיר בה כמדינה לצורך ההצטרפות.

ב-2021 קבע בית הדין כי הוא בעל סמכות שיפוט על שטחי יהודה ושומרון, עזה ומזרח ירושלים, לאור הצטרפות הפלסטינים לאמנה.

מה הרקע לחשש להוצאת צווי המעצר? ומה הסיכוי שיוצאו צווים?

החקירה בבית הדין נגד ישראל החלה לפני מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר. מאז שישראל נכנסה לעזה, התובע כרים חאן מנהל חקירה גם על פעילות צה"ל שם בעקבות המתקפה. אם יוצאו צווים נגד בכירים ישראלים, ההערכה היא שיוצאו צווים גם נגד הנהגת חמאס.

בפני בית הדין ישנן ראיות לזוועות שבוצעו על-ידי חמאס ב-7 באוקטובר, בין היתר בשל תלונה שהגיש מטה המשפחות בפברואר האחרון. קודם לכן הגיע חאן לביקור בישראל לבקשת משפחות החטופים. הוא ביקר ביישובי העוטף שתושביהם נטבחו ובאזור המסיבה ברעים, ופגש קרובי משפחה של חטופים.

התובע כרים חאן וצוותו הם אלה שיחליטו אם לפנות לבית הדין בבקשה להוצאת צווי מעצר. כדי לפעול בדרך זו עליהם לבסס את הראיות. חאן מוערך מאוד בקהילה המשפטית הבינלאומית ונחשב למקצועי, רציני והגון. בחודשים האחרונים הוא צירף לצוות שני יועצים בעלי שם - ברנדה הוליס, עורכת דין אמריקאית, ואנדרו קיילי, שהיה התובע הצבאי הראשי של אנגליה. מי שמקבל את ההחלטה הם שלושת שופטי הרכב קדם-המשפט הדנים בסוגיה הפלסטינית.

ישראל עושה מאמצים לעמוד במשפט הבינלאומי, בניסיון לשמור על חיי האזרחים בתקיפות בעזה, לצד הכנסת סיוע הומניטרי. במקביל תלוי ועומד בג"ץ הנוגע לסיוע ההומניטרי בעזה, העוקב אחרי כמות הסיוע ומאמצי המדינה.

לדברי עו"ד יובל ששון ממשרד מיתר, ממובילי התלונה מטעם מטה החטופים לבית הדין, "הטרגדיה הגדולה היא שמדינת ישראל נוקטת פעולות רבות לפי הדין ההומניטרי, אבל מודה בהרבה פחות בשל שיקולים פנימיים. לכן, למרות שמצבנו היה אמור להיות ברור לחלוטין, שבית הדין לא צריך להתערב בקשר לפעילותה של ישראל, אנחנו מוצאים את עצמנו במציאות האבסורדית הזו".

פרופ' אליאב ליבליך מאוניברסיטת תל אביב אומר כי "קשה להעריך את הסיכויים לצווים, אבל יש לציין כי בית הדין הוציא צווים נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונגד גנרלים בכירים בצבא הרוסי, כך שאנחנו רואים שהוא לא נרתע מצעדים דרמטיים נגד מדינות חזקות.

"צריך להבין גם שבית הדין מצוי זה שנים תחת לחץ מצד מדינות לא מערביות לפעול גם נגד בכירים ממדינות מערביות, כך שזה מגדיל את הסיכויים שיוצאו צווים נגד ישראלים. אם יוצאו צווים כאלה, סביר להניח שישראל תטען מיד שהיא חוקרת בעצמה את הטענות, ותבקש מבית הדין להשהות את ההליכים".

מה משמעות צווי המעצר?

המשמעות היא שכל 124 המדינות החברות בבית הדין יצטרכו לציית לצווים ולעצור את מי שנכנס לשטחיהן. כלומר, בכירי המדינה לא יוכלו להיכנס למדינות האלה מבלי להסתכן במעצר. ארה"ב לא נמנית עם המדינות החברות בבית הדין.

יש לציין כי גם אם יוצאו צווי מעצר, אין זה אומר שיוגש כתב אישום.

פרופ' ליבליך מסביר כי "המדינות החברות מחויבות לציית לצווים כלפי מי שנמצא בטריטוריה שלהן, ואני מתקשה לדמיין את מדינות אירופה, שבית הדין הוא פרויקט משפטי-בינלאומי מרכזי שלהן, מתעלמות מצווי מעצר שלו".

יחד עם זאת, ליבליך מוסיף כי "מדינות כגון גרמניה יעשו הרבה כדי להימנע ממצב שידרוש מהן לעצור בכירים ישראלים, והכי סביר שהן פשוט יעבירו מסר חד-משמעי לבכירים הרלוונטיים שלא יגיעו אליהן, אם אכן ייצאו צווי מעצר.

"במידה מסוימת, זה מה שדרום אפריקה עשתה ביחס לפוטין, שבמקום להגיע לפסגה במדינה, נאלץ לנאום בזום".

מהן ההשלכות של הצווים?

מעבר למשמעות הפרקטית של כניסה למדינות החברות בבית הדין, הצווים יסמנו את ישראל כמדינה לא לגיטימית ועלולים ללבות את גל האנטישמיות שממילא גובר.

שר החוץ ישראל כ"ץ הודיע בעקבות השמועות על אפשרות להוצאת צווי מעצר, כי הוא הורה לנציגויות ישראל בעולם להיערך לגל אנטישמי אנטי-יהודי ואנטי-ישראלי.

הוצאת צווים עלולה לגרור הטלת סנקציות כלכליות על ישראל, בהן אמברגו נשק, מהלך שכבר ראינו בחודשים האחרונים. הצווים יסמנו את ישראל כמדינה מפירת חוק בינלאומי, כאשר במקביל מתנהל נגדה ההליך ב-ICJ, שטרם הוכרע.

הצווים יכניסו את ישראל לקבוצת המדינות בעלות הרקורד הבעייתי, של רוסיה, סודן ולוב, ועלולים להביא לכך שמדינות יימנעו מלהיפגש עם מנהיגים ישראלים.

"יום אחרי שיוצאו צווי מעצר, בכירים בישראל יהיו חשודים בפשעי מלחמה", אומר עו"ד ששון. "זה יכול להוות בסיס להפעלת סמכות אוניברסלית למדינות אחרות ולהפעלת סנקציות כלכליות ואחרות כלפי ישראל".

לדברי פרופ' ליבליך, "זו תהיה החלטה דרמטית גם במובן הישיר וגם במובן העקיף, של פגיעה במוניטין הישראלי. אם ייצאו צווים, קשה לראות איך נציגי צה"ל ימשיכו לשבת בפורומים בינלאומיים, למשל של מדינות נאט"ו, ותהיה לכך גם השפעה על נכונות לייצא נשק לישראל".

למי הוציא בית הדין צווי מעצר בעבר?

עד היום לא הוצאו צווי מעצר לישראלים ולא נגד מדינות המערב.

במרץ 2023 הוציא בית הדין צו מעצר נגד נשיא רוסיה פוטין ונגד מריה לבובה-בלובה, נציבת זכויות הילד ברוסיה, בחשד לפשעי מלחמה, לגירוש לא חוקי של ילדים ולהעברתם מאוקראינה לרוסיה. בחודש שעבר הוצאו צווים נגד בכירים נוספים מרוסיה.

ב-2009 הוציא בית הדין צו מעצר נגד מנהיג סודן, עומד אל-באשיר. עוד הוצאו צווים למנהיגים ממדינות נוספות באפריקה. 

עוד כתבות

קית' גיל, התחיל את הסאגה, פעמיים / צילום: ap

האם "רורינג קיטי" הוא וורן באפט של האינטרנט?

הערכות השווי הגבוהות באופן אבסורדי של גיימסטופ לפני העליות השבוע מצביעות על כך שלתת-תרבויות מקוונות עשויות להיות השפעה קבועה על השוק

מתקן טעינה לרכבים חשמליים / צילום: רפי דלויה

בעלי רכב חשמלי? אתם נמצאים על הכביש יותר מהממוצע

על פי סקר הלמ"ס בקרב בעלי כלי רכב חשמליים, הנסועה בהם גבוהה מאשר ברכבי בנזין ● עוד עולה מהסקר כי עיקר הטעינה מתבצעת בעמדות פרטיות ויש מחסור בזמינות של עמדות ציבוריות

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

ירידות בבורסת ת''א / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בבורסה על רקע ההסלמה הביטחונית; תשואות האג"ח זינקו

מדד ת"א 35 ירד ב-1.6% ● מנכ"ל נייס, ברק עילם פורש מתפקידו, החברה פרסמה תחזית פושרת להמשך השנה ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה, ישנן עוד חברות נדל"ן בדרך לבורסה ● הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל והתחזיות הפושרות: מניית נייס נופלת בתל אביב

עילם צפוי לפרוש מתפקידו בסוף שנת 2024 וציין כי יהיה "שותף פעיל" בחיפוש אחר מחליפו ● עלות השכר המצטברת של עילם עמדה על כ-125.6 מיליון דולר בין השנים 2014-2023 ● בתוך כך, נייס פרסמה היום דוחות והציגה תחזית פושרת להמשך השנה

לירון דורון-לוי, מנכ''לית מרכז השלטון המקומי הנכנסת / צילום: שמרית מאור

לראשונה: מונתה מנכ"לית למרכז השלטון המקומי

לירון דורון-לוי מונתה למנכ"לית מרכז השלטון המקומי ותהפוך לאישה הראשונה שמכהנת בתפקיד הבכיר ● דורון-לוי תיכנס לנעליו של שלמה דולברג, שהודיעה על פרישה לאחר מעל לעשור

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים