גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטיפול המשפטי במחבלי חמאס: לא להשליך יהבנו על המשפט הפלילי לבדו, אך גם לא לפעול בלעדיו

הדאגה וההתרעה שהביע אבישי גרינצייג בטורו על כך שמחבלי חמאס עלולים לא לשלם את המחיר המלא על מעשיהם היא מוצדקת, אך החשש שהוא מעלה מוגזם ● העניין הוא מורכב ומחייב דיון גם בחסרונות של חקיקה חדשה ובשאלה האם ניתן לפתור את הבעיה בלעדיה

חדירת המחבלים לשטח ישראל ב-7 באוקטובר / צילום: Reuters, IMAGO/STR \ apaimages
חדירת המחבלים לשטח ישראל ב-7 באוקטובר / צילום: Reuters, IMAGO/STR \ apaimages

אלדד ופרץ הם שותפים במשרד עורכי הדין אלדד-פרץ, יוצאי המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה ועסקו בעבר כתובעים בעבירות צווארון לבן ובעבירות נגד ביטחון המדינה. אלדד היה מנהל המחלקה הכלכלית ועמד בראש צוות הפרקליטים שטיפל בעניינם של הלוחמים הבלתי חוקיים שנכלאו בעקבות מבצע "עופרת יצוקה"

הדיונים באשר לטיפול המשפטי במחבלי החמאס הולכים ומתקדמים. בטור נוקב ורהוט (14.12.23), התריע אבישי גרינצייג מעל דפים אלה: "אם לא נתעורר בזמן מחבלי נוח'בה יחזרו לביתם זכאים". בטור מזהיר גרינצייג שבהעדר חוק מיוחד שייתן כלים משפטיים להעמדה לדין של מחבלי חמאס, המחבלים לא יתנו את הדין על מעשיהם. עולה מדבריו שרף ההוכחה במשפט הפלילי, חייב להיות מונמך בעניינם של מחבלי השבעה באוקטובר. בעינינו, ההתרעה של גרינצייג מוצדקת, אך החשש שהוא מעלה מוגזם. העניין הוא מורכב, ומחייב דיון גם בחסרונות של חקיקה חדשה, ובשאלה האם ניתן לפתור את הבעיה בלעדיה.

אם לא נתעורר בזמן, מחבלי נוח'בה יחזרו לביתם זכאים
עם נזקים של חצי מיליארד שקל לפחות: זה המקום הכי מופגז היום בישראל
טלפון חצי שעה לפני המתקפה: מי ידע על הזוועות שמתכנן חמאס 

יתרונות גדולים בשימוש בכלים הקיימים- אך גם חסרונות

שלושה עיקרים צריכים לעמוד, לדעתנו, לעיני מקבלי ההחלטות:
האחד , העקרון העליון, שכל הדיון צריך להיות כפוף לו- כל המחבלים שנתפסו צריכים לשלם את המחיר . אין מקום לפשרות. כניעת המחבל אינה קניה של חירות. הרמת הידיים אמנם הצילה את המחבל ממוות בשטח, אך היא לא תביא אותו לשחרור בגלל קשיים משפטיים.

שנית, מקבלי ההחלטות צריכים להעמיד לנגד עיניהם את היתרונות הגדולים של היצמדות לכלים המשפטיים הקיימים. כל חקיקה חדשה, שתבוא אחרי העבירות, בין אם היא תקבע נורמות פליליות חדשות, בין אם תקבע דרכי ענישה חדשות, ובין אם תשנה את הפרוצדורה או את דיני הראיות בדיעבד - תלקה בפגיעה בתפיסת הצדק של מרבית האנושות. מושגי הצדק של כולנו כוללים תפיסה שהדין שעל פיו נשפט אדם נקבע לפני מעשיו ולא אחריהם. לא בכדי נקבע שדין מהותי חדש יכול רק להקל עם נאשם, ולא להחמיר עמו. לכן, כל שינוי בדין שיוחלט עליו חייב להיות רק כזה שהוא הכרחי, ובלעדיו באמת לא ניתן לקיים הליך.

שלישית, בעיות תקציב לא צריכות להשפיע על ההליכים האלה, ואסור שקשיים לוגיסטיים שניתן לפתור אותם בכסף, יביאו להכתמת ההליכים ולפגיעה בהכרה הרחבה בצדקתם. הטיעון של "סתימת בתי המשפט" באמצעות התיקים האלה אינו משכנע. אם צריך, ניתן למנות שופטים, לגייס פרקליטים וסנגורים, וליצור את התנאים לניהול יעיל של המשפטים על פי הדין הקיים ותוך הקפדה על זכויותיו של כל נאשם. במישור זה בהחלט דרושה יצירתיות, כמו לדוגמה יצירת תקנים ומינויים זמניים רבים מאוד, חלוקת עבודה בין המערכת האזרחית לצבאית, ועוד.

חוק הלוחמים הבלתי חוקיים מהווה פתרון, אם ייושם אחרת מבעבר

בהקשרים אלה צריך לזכור, שהמשפט הפלילי אינו חזות הכל. הוא אינו האמצעי היחיד למנוע את התגשמות החזון האפוקליפטי של מחבלים השבים לביתם שמחים ורעי לב. חוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים מאפשר להחזיק בכל מי שלא יהיו נגדו ראיות להעמדתו לדין, לתקופה בלתי מוגבלת, על יסוד מידע מודיעיני וראיות מנהליות אחרות. מעצר מנהלי שכזה, לאורך שנים, אינו שאיפתם של שוחרי זכויות האדם, אך אירועי שמחת תורה תשפ"ד אינם אירועים רגילים, ויש לקוות שבתי המשפט שלנו יבינו את חומרת הסכנה הנובעת מכל מי שהשתתף בהם, מעתה ועד עולם, ויאשרו את הכליאה ואת הארכתה, שכן מי שהשתתף באירועים כאלה, ולא משנה מה היה חלקו, יהיה אדם מסוכן כל עוד נשימה באפו.

עו''ד דן אלדד / צילום: סיון פרג'

מניסיון העבר בשימוש בחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים ניתן להפיק מספר לקחים. הראשון הוא שבתי המשפט חייבים כאמור, להחמיר את גישתם, גם כאשר הכליאה מתארכת לשנים רבות. בית המשפט העליון אמנם אישר בשעתו את חוקתיות החוק, אך בהסכמת הפרקליטות קבע כמה סייגים חמורים ומשתקים להפעלתו, שאין מקום שמחבלי הנוח'בה ייהנו מהם. כך, למשל, אין עוד שום מקום לפקפק בחזקה, שהמחוקק יצר, על פיה מי שנמנה על כוחות הנוח'בה או חבר בחמאס הוא מסוכן. הדרישה שהעמיד בית המשפט בפני רשויות המדינה, להוכיח אישית ופרטנית את מסוכנותו של כל מחבל, היא בבחינת תלישת עיקר מהחקיקה.

על שימוש בחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים תהיה ביקורת, אך היתרון בשימוש כזה הוא שהוא אינו מכתים את המשפט הפלילי הישראלי בהרשעת אנשים ללא ראיות מספיקות ובהענשתם בעונשים החמורים ביותר, מבלי לאפשר להם הגנה נאותה ואם, כהצעתו של גרינצייג תבוא גם "הקלת רף ההוכחה", יוענשו גם אנשים שעל פי כללי הצדק המקובלים עלינו היו אמורים להנות מספק סביר שעלה באשמתם.

הסכנה בהגמשת הדין הפלילי: התפשטות הגמישות גם למשפטים אחרים

כתם כזה של אי צדק במשפט הפלילי הולך ומתפשט כטיפת דיו במים צלולים: אחת הבעיות עם ההקלות ברף ההוכחה, עם ההתעלמות מהזכויות הדיוניות של חשודים ונאשמים, ועם ההגמשה של דיני הראיות היא שלכל הדברים האלה יש נטיה לזלוג אל מעבר למסגרות שבהם רצו להחילן. כולנו מקוויים שאירועים דוגמת אירועי שבעה באוקטובר לא יקרו שוב, אך אירועי זוועה שהציבור יתקומם נגדם עלולים לשוב ולקרות, ופשעים מסובכים רחבי היקף, תמיד יתרחשו לצערנו. הפיתוי שיהיה, לחזור ולהשתמש בדין המיוחד שיווצר כאן, כדי להרשיע ולהעניש פושע שהציבור מתעב ושונא, גם בתיק מסוג אחר, יהיה גדול.

גם הקשיים בניהול ההליכים כהליכים פליליים, אינם כה גדולים כפי שמתואר בטורו של גרינצייג. ראשית, לגבי כמה וכמה ממחוללי הטבח, יש ראיות ישירות הקושרות אותם למעשי הזוועה, ואף צילומי וידאו שבהם הם מופיעים וראיות אחרות הממקמות אותם בזירות עצמן. האמירה ש"אם מחבלי החמאס יועמדו לדין על פי החוק הקיים - אף אחד מהם לא יורשע. אפילו לא אחד" היא אפוא מוגזמת.

נזכיר גם את נטייתם של מחבלים שלא להכיר בסמכות בית המשפט ולא לנהל הגנה, או לקום כשהם מתבקשים להגיב לכתב האישום ולהשיב באמירה המקוממת "מודה וגאה במעשי!". לא יהיה זה בהכרח נכון לחזור על הגישה שלפיה פעלו בתי משפט בעבר כשבמקרים של אי הכרה בסמכות בית המשפט נוהל הליך ככתבו וכלשונו, לתפארת הצדק.

צריך לזכור גם את דיני השותפות לעבירה, הקיימים בישראל. הן חוק המאבק בטרור והן חוק המאבק בארגוני פשיעה כבר מאפשרים הטלת אחריות רחבה ביותר, מכוח זיקה חלקית לאירועים העבריינים. אין צורך להוכיח ש"הם תכננו יחד את הטבח כדי שאפשר יהיה לייחס לכל אחד מהמחבלים את מעשיו של חברו לטבח".

עו''ד משה פרץ / צילום: סיון פרג'

הטור מעלה חששות מ"תרגילים על פי סדרי הדין כדי שהמשפט יימשך נצח" וממשפט של "מאות שנים". חשש כזה הוא מובן, והוא אמין במיוחד כשהוא נשמע מפי מי שמסקר שנים את עולם המשפט הישראלי ונותן פרשנויות לקורה בהליכים המתוקשרים ביותר והידועים פחות. אלה אינם חששות שווא. הפתרון להם אינו בבריחה מהפרוצדורה הפלילית, אלא בניהול ההליכים ביד רמה, בענייניות, ותוך קביעת לוחות זמנים סבירים וחתירה מהירה להגיע לאולם שבו דנים על הטבח ומחולליו, תוך מעבר מהיר בפרוזדור שבו עוסקים בפרוצדורה.

העובדה שמשפטים פליליים נמשכים שנים אינה קבועה בחוקי הטבע או הפיזיקה, ופעמים רבות גם אינה גזירה שעולה מהדין, אלא היא פרי של גישה מרחיבה ותוצאה של שיטת ניהול משפט, שנוקטת התחשבות, ראויה בימי שגרה, בלוחות הזמנים של כל המשתתפים בדיון. במשפטים של המחבלים, אפשר לקצר את המרווחים הללו ולקבוע לוחות זמנים, לפי ההנחה, המקובלת במיטב שיטות המשפט, שכל העוסקים במשפט, מייחדים את כל זמנם לאותו משפט.

גם השימוש בתקנות ההגנה (שעת חירום) ובבית המשפט הצבאי בלוד לא יעבור ללא ביקורת בציבור המקצועי, אך צריך לזכור שמסגרות אלה הן מסגרות קיימות בדין הישראלי שהיה קיים בדין לפני הטבח, ומאפשרות שימוש בראיות ובפרוצדורות שנראות לבית המשפט נחוצות לשם עשיית הצדק, גם שלא על פי הכללים המחמירים ביותר של קבילות ו"שרשרת" לגבי כל מוצג ומוצג.

מעבר לכל אלה, צריך לזכור שמשפט צדק הוא הדרך הטובה ביותר והמקובלת ביותר לא רק לשפוט אנשים, אלא גם להציג, קבל עם ובעיקר קבל העולם, את זוועות הטבח והחטיפה. משפטו של אדולף אייכמן בירושלים הוא הדוגמה הטובה לכך. הנחלת זכר השואה קודמה לא מעט באמצעות המשפט, שהציג לעולם כולו את הזוועות. כך קרה לא רק בשל העדויות שנשמעו, אלא גם בגלל ההכרה האוניברסלית שב"בית העם" בירושלים התקיים משפט צדק, שנוהל עניינית על ידי שופטים מקצועיים, על פי סדרי דין הוגנים ומקובלים, ותוך הקפדה על זכויות הנאשם, לרבות ייצוג בידי סניגור.

נכון, משפט כזה מתנהל באולם גדול מהרגיל ומשודר לעולם, ולכן יש עליו ביקורת כ"משפט ראווה" אך זו "ראווה במובן החיובי": כל העולם רואה את ההתנהלות התקינה של ההליך, המקובלת ונתפסת כדרך הטהורה והצודקת ביותר לברר את האמת ולקבוע עובדות.

הטענה היחידה ששבתה את לבם של המשפטנים בעולם בזמן משפט אייכמן, ובמשפטים אחרים של פושעים נאצים הייתה נגד העמדתם לדין של הנאשמים על פי דין שחוקק לאחר שביצעו את מעשיהם. בעניין מחבלי החמאס, כאשר יש בידינו כלים כמו החוק למניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם, תקנות ההגנה, והדין הפלילי הרגיל, האוסר על רצח, אונס ופשעים אחרים שביצעו המחבלים, ביקורת כזו לא תוכל לעלות כאן.

מדברים רבות בשאלת הריגתו של יחיא סינוואר, ולא לנו לקבוע מהי הדרך שבה כדאי וראוי לנהוג בו, אך ברור שמשפט של גורם בכיר שאחראי לייזום הטבח ותכנונו, יהווה מסגרת מתאימה להצגת הזוועה בשלמותה. לפי הדין הקיים ניתן להאשים מחבלים בכירים, ולא רק את ראשי הארגון אלא גם מפקדים בדרגי ביניים, באחריות לכלל המעשים שבוצעו בשבעה באוקטובר.

גרינצייג צודק גם בכך שהעיכוב בקבלת ההחלטה גורם נזק רב. כאמור, כל דרך פעולה שתיבחר לא תהיה מושלמת ויהיו בה חסרונות לצד היתרונות. הסחבת גורמת לכך שלביקורת על הדרך שתיבחר יצטרפו גם טיעונים הנובעים ישירות מהשהיית ההחלטה, ובאירוע שמנסים לגייס לו לגיטימיות והכרה מכל העולם התרבותי והנאור, השיהוי מזיק. עם זאת, יש כמה סיבות להשהות את ההחלטה. האחת היא ההתחשבות בכך שהלחימה בשדה הקרב נמשכת, ובידי החמאס מוחזקים חטופים רבים, ותחילתם של הליכים משפטיים עלולה להשפיע על מצבם.

שנית, אך לא פחות חשוב, ההחלטה היא אכן קשה וסבוכה, וניתן להבין מדוע היא מתעכבת. על פי דוח ועדת שמגר, נוכח ההשלכות הלאומיות והביטחוניות כבדות המשקל, וההשלכה על חיי אדם, זהו נושא שבכפוף לעצמאות התביעה הכללית, ראוי להתייעץ בו עם הדרג המדיני והביטחוני העליון.

בדברים שכתבנו לעיל, העלינו כמה היבטים שלא עלו בטורו של גרינצייג, ומן הסתם מעסיקים בימים אלה את מקבלי ההחלטות, יחד עם עוד שיקולים שקצרה היריעה מלפרטם. עם זאת, כפי שניתן היה לשים לב, כיוון שאין בידינו את כל המידע ואיננו חשופים לכל הבעיות, לא הצגנו "שורה תחתונה". זו זכות יתר שלנו, כמי שכיום מהווים פרשנים: זכות שמקבלי ההחלטות אינם נהנים ממנה, וכמו הרבה עניינים במלחמה הזו, גם בהקשר זה דרושה סבלנות ודרוש קור רוח, המאפשר לקבל החלטות בשיקול דעת יסודי ותוך שקילת כל ההיבטים.

עוד כתבות

דיון בוועדה לענייני בינה מלאכותית בוועדת המדע בראשות אורית פרקש הכהן / צילום: נעם מושקוביץ', דוברות הכנסת

"יש להיערך לאבטלה הולכת וגוברת": ועדת ה-AI דנה בשוק העבודה

במסגרת דיון בוועדה לענייני בינה מלאכותית, הזהירה היו"ר, אורית פרקש־הכהן, מפני תרחיש בו האוכלוסייה העובדת תצטמצם עד כדי "אבטלה טכנולוגית" ● נציגות משרד העבודה ובנק ישראל ציינו כי "רמת המוכנות של המשק לאימוץ הבינה המלאכותית לא גבוהה מספיק"

שופטי העליון דוד מינץ, יעל וילנר ויצחק עמית. הסכימו פה אחד בפסיקה / צילומים: רפי קוץ, דוברות הרשות השופטת

הפסיקה שמטלטלת את מוסד "הידועים בציבור": ההשלכות והמשמעות

לאחרונה קבע העליון כי בני זוג שחיו יחד שנה וחצי ותכננו להתחתן אינם ידועים בציבור ● מומחים לדיני משפחה מזהירים משינוי התייחסות מצד מוסדות פיננסיים ומסבירים כיצד יש להיערך

בניין חברת סלקום / צילום: עינת לברון

לאחר שהשליטה בסלקום החליפה ידיים: האם העלאת מחירים בדרך?

קבוצה בראשות קרן פורטיסימו של יובל כהן השלימה את רכישת מניות דסק"ש בסלקום ב-936 מיליון שקל ● מאז נחתם מזכר ההבנות בדצמבר זינקה מניית סלקום ב-26%

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

עשרות ק"מ מהגבול: כטב"ם חיזבאללה התפוצץ ליד צומת גולני

שעות אחרי המטח הכבד למירון שכלל כ-60 רקטות, חיזבאללה טען: ביצענו שיגורים לעבר בסיס בגליל התחתון • קצין צנחנים נפצע קשה ו-2 בינוני בלחימה ברצועת עזה • אלעד פינגרהוט הוא האזרח שנהרג אתמול במתקפה בגבול הצפון, נקבע מותו של לירון יצחק שנפצע אנושות מפצמ"ר שלשום בעזה • התרעה הופעלה בשדרות בפעם ה-3 היום  • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

ירידות בבורסה; קמטק ונייס עולות ב-2%, סאפיינס יורדת ב-3%

מדד ת"א 35 יורד  ב-0.4% ● נקסט ויז'ן מעלה את יעד הצמיחה השנתי לכ-110% ● באגם לידרים צופים גל עליות מחירים ● לידר שוקי הון: בישראל, לא תהיה הורדת ריבית בקרוב ● אתמול בוול סטריט, נאסד"ק ו-S&P 500 שברו את שיאם ●  הבורסה בתל אביב מתכננת מהלך שבו ייפתח המסחר בימי שישי ●  וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

צבי יוכמן / צילום: איל יצהר

מהפך: רשות המסים דרשה 1.5 מיליון שקל מאיש עסקים, ובסוף תשלם לו פיצוי של 95 אלף שקל

רו"ח צבי יוכמן, מייסד ושותף מנהל בקרן ההשקעות סקיי, רכש לפני כעשור דונם של קרקע בירושלים בכ-25 מיליון שקל ● לאחר מכן רשות המסים דרשה ממנו תשלום מע"מ של כ-1.5 מיליון שקל ● אחרי תהליך משפטי ארוך, ביהמ"ש המחוזי בת"א פטר את יוכמן מהתשלום וחייב את רשות המסים לשלם לו פיצוי בסך 95 אלף שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: shutterstock, נועם מושקוביץ' (דוברות הכנסת), תמר מצפי

האינפלציה מרימה ראש: הסעיף שבו מסתתרת הדרמה הגדולה ומה יקרה לשקל?

מדד אפריל הפתיע בפעם השלישית ברצף עם קצב שנתי של 2.8%, הרבה מעל התחזיות המוקדמות ● סעיף אחד בלט לרעה במיוחד, בנק ישראל כנראה לא יוריד את הריבית בקרוב, ומה חושבים האנליסטים? ● שש הערות

נועם גרייף. מנכ''ל עמרם אברהם / צילום: ימית הרוניאן

חברת הנדל"ן עמרם אברהם הונפקה בבורסה לפי שווי של כ- 1.6 מיליארד שקל

החברה הנפיקה 20% מהמניות וגייסה כ-313 מיליון שקל ● לחברה צבר הזמנות של כ-11 אלף דירות ● מתחילת השנה, זוהי חברת הנדל"ן השנייה שהונפקה ויש עוד מספר חברות בדרך

 

 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

גל מעצרים במשטרת אנקרה: "חשש של ארדואן לניסיון הפיכה"

לפי דיווח של סוכנות "פוליטיקיול", כוחות ביטחון הפנים של טורקיה עצרו מספר בכירים במשטרת אנקרה, בגין חשד לקשר שלהם עם גורמי פשע ● לפי דיווח אחר, אחת מהדמויות המרכזיות בחקירה, המוגדר בתור "עד סודי" בתיק, טען כי "משטרת אנקרה ניסתה לתכנן הפיכה"

גולן יוכפז, מנכ''ל תאגיד השידור / צילום: יח''צ כאן

מתיחות במועצת התאגיד סביב עלות שידורי היורו: "הצגת נתונים שקריים"

בדיון שהתקיים בשבוע שעבר האשים יונה ויזנטל, אחד מחברי מועצת התאגיד, את המנכ"ל גולן יוכפז בהצגת נתונים שקריים, ואף טען כי העלויות הגבוהות של שידורי משחקי היורו הן בזבוז כספי ציבור ● ויזנטל התנצל לדרישת יוכפז, ואז הדיון המשיך

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה, בשבוע שעבר / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

בלגיה והולנד בחרם אקדמי על ישראל, ותוכנית המיליארדים בסכנה

שורת אוניברסיטאות בבלגיה ובהולנד הודיעו על ניתוק קשרים עם מוסדות ישראלים ● במוקד: הסכם המו"פ "הורייזן" של האיחוד האירופי, שנחשב למנוע צמיחה לאקדמיה ולתעשייה הישראלית

משה סעדה, הליכוד / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

האם קצבת יוצאי צבא הביאה בעבר חרדים להתגייס?

ח"כ משה סעדה טען כי תמריצים בעבר הביאו חרדים להתגייס. רק שהוא לא התבסס על נתונים ● המשרוקית של גלובס

יירוטים של כיפת ברזל / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

חיזבאללה: שיגרנו יותר מ-60 קטיושות לעבר הגולן; צבע אדום בעוטף עזה

אזעקות בלתי פוסקות לגולן ולגליל ● פיגוע דקירה סמוך ליצהר - מצוד אחר המחבל ● סרן רועי בית יעקב, סמ"ר גילעד אריה בוים, סמל דניאל חמו, סמל אילן כהן וסמ"ר בצלאל דוד שעשוע נפלו בצפון הרצועה; תחקיר ראשוני: שני טנקים ירו לעבר מבנה שבו שהו הלוחמים •  פיקוד המרכז האמריקני עדכן כי הסתיים קיבוע המזח הזמני מול חופי עזה ● עדכונים בולטים 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: רפי קוץ

לשכת רה"מ: נתניהו החליט לקדם את חוק הגיוס שאושר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת

הצעת "חוק שירות הביטחון (שילוב תלמידי ישיבות)" אושרה בכנסת ה-24 ברוב של 51 חברי כנסת בזמן ממשלת בנט-לפיד • במסגרת המתווה: גיל הפטור יירד מ-26 ל-21 למשך שנתיים, ויעדי הגיוס יגדלו במהלך השנים • גורמים במפלגות החרדיות טוענים: לא היינו חלק מהמהלך, המועצות יתכנסו ויחליטו • השר גנץ תקף: "ישראל זקוקה לחיילים ולא לתרגילים פוליטיים"

דן פרנס, מנכ''ל קרסו נדל''ן / צילום: לני בן בשט

אולמי התצוגה והשירות של קרסו בת"א ייהרסו, ובמקומם ייבנו שלושה מגדלים

הוועדה המקומית לתכנון ובניה ת"א אישרה את תוכנית מתחם ריב"ל קרסו שמקדמת קרסו נדל"ן ● אושרה להפקדה תוכנית לבניית 5,800 דירות חדשות בעיר אופקים, בשכונת אפיקי נחל ● וגם: אחרי 30 שנים של המתנה, אושרה תוכנית לקרקע פרטית גדולה בצמוד לתל השומר ● חדשות הנדל"ן

גל בר דעה / צילום: כדיה לוי

שנה אחרי שעבר למה שהיה בית ישראכרט: וואן זירו מחפש שוכר למשרדים שבבעלותו

במשך חודשים ארוכים היו חלק מהמשרדים ברחוב עמינדב בתל אביב ריקים וכעת מחפשים בבנק שוכר • זאת לאחר שוואן זירו עצמו כבר עבר לפני כשנה למשרדים אותם הוא שוכר ברחוב בית עובד • בדוחות הכספיים ציין וואן זירו כי רשם ירידת ערך של 5.2 מיליון שקל בגין השטחים שלא הושכרו עד עתה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

הציוץ של קית' גיל שעורר את הסערה, והציוצים של עוקביו שהופצו ברחבי הרשת / צילום: מתוך טוויטר

מניות המם חזרו לשגע את וול סטריט. קרנות הגידור הפסידו שוב מיליארדי דולרים

תחושת דה ז'ה וו הכתה השבוע בוול סטריט ● ציוץ אחד, של חשבון בשם The Roaring Kitty, הוביל לזינוק של מאות אחוזים בשורת מניות מם, מניות שנעות בחדות בגלל הייפ ברשתות החברתיות וללא קשר למצבן הפיננסי או העסקי ● בפעם הקודמת הסיפור הזה נגמר בקריסה של קרנות גידור וסדרה בנטפליקס ● הפעם השורטיסטים כבר הפסידו כמעט 2.5 מיליארד דולר ביומיים

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם